In het kader van de Wet kwaliteitsbevordering rampenbestrijding (Wkr) is iedere gemeente verplicht om uiterlijk 1 juli 2005 te beschikken over een herzien crisisbeheersingsplan (voorheen rampenplan genoemd). Het college is op 7 september 2004 ermee akkoord gegaan met het voor de gemeente Nieuwegein uitwerken van het door de voorzitter van de Stuurgroep Veiligheidsregio Utrecht i.o aangeboden model crisisbeheersingsplan.
Het college heeft nu delen 1 tot en met 4 van het uitgewerkte crisisbeheersingsplan vastgesteld. Het plan wordt voor toetsing aangeboden aan de provincie.
Met het nu voorliggende crisisbeheersingsplan wordt uniformiteit en een gelijkwaardig kwaliteitsniveau voor de gemeenten in de veiligheidsregio Utrecht in de gemeentelijke processen bereikt. Dat is onder meer zinvol in het geval van een calamiteit die de gemeentegrens overstijgt. De werking van het crisisbeheersingsplan is verbreed ten opzichte van het tot nu toe vastgestelde rampenplan. Het besef dat er geen zwart-wit onderscheid kan worden gemaakt tussen ’traditionele rampen’ en overige gebeurtenissen, was al eerder tot uiting gekomen in de wijziging van de naam van de Rampenwet in Wet rampen en zware ongevallen (Wrzo).
Het crisisbeheersingsplan gaat een stap verder. Het heeft niet alleen een functie in de voorbereiding op rampen en zware ongevallen, maar is (ook) bruikbaar bij crises of de dreiging daarvan.